Het Goochel-woordenboek: Deel 1

Welkom bij het Goochel-woordenboek van The Premium Magic Store. In het Goochel-woordenboek behandelen we termen uit de goochelindustrie of goochelwereld die voor jou als beginnende goochelaar handig zijn om te weten. Als je wilt leren goochelen, dan ben je hier op de juiste plek.

Deel 1: Type goochelaars

Goochelen: kunstjes vertonen die gebaseerd zijn op gezichtsbedrog. Een goochelaar laat door middel van objecten (kaarten, munten, touwen, bekertjes) onmogelijke dingen zien aan zijn publiek. Het is mensen iets laten zien of ervaren wat eigenlijk niet kan.

Goochelaar: iemand die goochelt.

Toveren: toveren is eigenlijk hetzelfde als goochelen, al gebruiken goochelaars over het algemeen liever het woord goochelen. Toveren wordt vaak geassocieerd met kinder-goochelen, dus kindergoochelaars gebruiken juist wel graag het woord toveren.

Illusionisme: grote goocheltrucs die meestal op de Bühne (op het grote podium) uitgevoerd worden.  Denk aan: mensen die in het niets verdwijnen, goochelassistentes die doorgezaagd worden of de goochelaar, in dit geval de “illusionist” dus, die zelf over het toneel zweeft.

Illusionist: iemand die illusionisme doet. Bekende namen zijn: Siegfried en Roy (Amerika) en onze eigen Hans Klok.

Goochelassistent: goochelassistentes helpen de artiest (illusionist) met het uitvoeren van de trucs. Meestal worden de goochelassistentes uit gebruikt om te verdwijntrucs en zaagtrucs uit te voeren. Ze rijden bijvoorbeeld de kisten het podium op en geven de benodigde voorwerpen aan de illusionist wanneer dit nodig is.

bron: rtl nieuws. Illusionist Hans Klok met één van zijn goochelassistentes die zweeft. 

Close-up goochelen: het goochelen gebeurt recht voor je ogen. Het zijn vaak kleine trucs met een groot effect dat op een klein oppervlakte gedaan kan gedaan worden. De goochelaar werkt vaak met kleine goochelattributen zoals balletjes, kaarten, munten en bekers. Wordt ook wel micromagic genoemd. Iemand die close-up goochelt wordt een Close-up goochelaar genoemd.

Table-magic: is hetzelfde als close-up goochelen alleen dan bij mensen aan tafel.

Table-hopping: tijdens Table-hopping loopt de close-up goochelaar tijdens het evenement van tafel naar tafel. Bij iedere tafel laat de goochelaar verschillende goocheltrucs zien. Dit kan de goochelaar doen vanuit zijn zakken of vanuit een tafel. Een tafel gebruiken tijdens table hopping is typisch iets voor een Nederlandse goochelaar. Dit zie je weinig gebeuren buiten Nederland, Duitsland of België

Tafelgoochelaar: een tafelgoochelaar doet aan table-hopping.

Sven bosch / De Biergoochelaar is ook tafelgoochelaar!

Salon-goochelen: dit heet in het Engels Parlour. De goochelaar laat staand voor een klein groepje verschillende trucs zien. De trucs zijn meestal groter dan bij close-up goochelen, maar kleiner dan bij illusionisme. Denk aan touwroutines, ringen en kaarten. Vaak zijn dit ook trucs die klein zijn maar groot gespeeld kunnen worden. Denk hierbij aan de truc: Socks

Mentalisme: mentalisme is een vorm van amusement waarbij de artiest (mentalist) de illusie wekt dat hij over buitengewone mentale vaardigheden en vermogens beschikt. Denk hierbij aan gedachtenlezen of je gedachten beïnvloeden. De goochelaar laat je denken dat hij in het hoofd van het publiek kan kruipen. Er zijn meerdere vormen van Mentalisme bijvoorbeeld: telekinese, spiritueel, shock mentalisme en natuurlijk gedachtenlezen.

Kindergoochelaar: kindergoochelaar of kinder goochelaar treedt voornamelijk op voor (groepen) kinderen. Denk hierbij aan een goochelaar op kinderfeestjes, communies en verjaardagen. De kindergoochelaar heeft meestal zijn manier van presenteren aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Het kan gepaard gaan met een clowns-act en laat vaak komisch goochelen zien.

Komisch goochelen: dan doet de goochelaar net of zijn trucs mislukken. Het belangrijkste tijdens het komisch goochelen is dat het publiek erg veel moet lachten om de grappen die de goochelaar maakt bij het uitvoeren van zijn trucs. Het Nederlandse duo Scott the Magician & Muriel werd in 2000 nog wereldkampioen in deze tak van de goochelkunst

Clowns-act: een clowns-act gaat vaak gepaard met komisch goochelen en is vaak een kindergoochelaar. Tijdens een clownsact is de goochelaar verkleed als clown en gaat er (expres) veel fout in zijn optreden waardoor het publiek erg moet lachen.

Clowns-nummer: dit is hetzelfde als een clownsact. In de circuswereld noemen ze dit echter een clownsnummer.

bron: Metro Parent.

Cartomagie: goochelen met speelkaarten. Waarschijnlijk de meest beoefende tak van de goochelkunst. Wordt zowel op het toneel als aan tafel uitgevoerd. Een beroemde vertegenwoordiger van deze klasse was de Nederlander Fred Kaps, die trouwens ook als “illusionist” optrad. Hans Kazàn kun je ook een “cartomagiër” noemen.

Manipulatie: “vingervlugheid” met kaarten, balletjes, munten. Vaak staand uitgevoerd op het toneel. De goochelaar kan uit het niets vele kaarten, balletjes en munten tevoorschijn halen. De goochelaar kan ook doen alsof hij deze voorwerpen uit de lucht pakt, terwijl het publiek toch duidelijk kan zien dat er niets in de lucht hangt.

 

Welke trucs passen bij de verschillende goochelstijlen? (Het zijn allemaal trucs voor beginners)

Vind je close-up goochelen en table-hopping leuk? Kijk dan naar bijvoorbeeld een kaarttruc, een muntenroutine of begin met een simpele duimspits!

Vind je kindergoochelen en goochelen met humor leuk? Dan zijn een bellenblaas act, een balletjes act, een kleurboek of sponsballen leuk.

Vind je parlour of salongoochelen leuk? Denk dan aan ringen, touwen en een truc met een spin!

Vind je mentalisme leuk? Denk dan aan ESP kaarten, een boektest en een sleutel!

Vind je manipulatie leuk? Dan kun je voor lampjes, biljartballen en munten gaan!

 

Ik wil leren goochelen! Welke trucs zijn leuk als ik wil beginnen met goochelen?

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er verschillende takken binnen de goochel-industrie/goochelwereld. Wat je leuk gaat vinden om te leren is vaak heel erg persoonlijk, je kunt jezelf bijvoorbeeld deze vragen stellen:

  • Welke objecten vind ik leuk om mee te werken?
  • Aan welke mensen wil ik trucjes laten zien?
  • Wil ik makkelijke trucs die ik meteen kan of wil ik juist erg veel oefenen?

We raden je ten eerste aan om niet al te snel naar moeilijke trucs te kijken. Wij willen je graag het volgende advies geven: neem even contact op met The Premium Magic Store. Wij bieden je graag kosteloos advies aan. We gaan dan samen in gesprek en gaan we er achter komen wat voor jou de geweldige beginnerstruc is.

Wil je zelf even rondneuzen tussen beginnerstrucs? Klik dan even hier. Wil je je breed oriënteren, dan adviseren we je graag de HOW TO BE A MAGICIAN KIT aan. Deze kit bevat 9 killer-effects (trucs die je publiek hélemaal gek maken) en 32 easy tricks (beginnerstrucs). Je ontvangt in deze doos verschillende props/gimmicks die je kunt gebruiken en twee dvd’s met uitleg! 

Volg ons ook vooral op Facebook en Instagram voor dagelijkse updates!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.