Boeken Club, The Card Magic of Paul Le Paul

The Card Magic of Paul Le Paul

“The Card Magic of Paul Le Paul” is in mijn mening het beste boek over kaart goochelen dat ooit geschreven is.

Van briljante technieken tot aan simpele magische routines, dit boek heeft het allenmaal.

Dit is een boek die ik ooit een keer van Ger Copper heb overgekocht. Op het moment dat ik het boek kocht wist ik niet hoeveel dit mijn leven zou veranderen. Het Boek opende een compleet nieuwe wereld van goochelen voor mij. In de tijd voor het boek was ik altijd bezig met de meest gecompliceerde routines terwijl alles in dit boek simpel was. 

Simpel betekend niet per se makkelijk, maar volgens LePaul is de simpelheid in een truc wat het een wonder maakt, de toeschouwer zou niet na te hoeven denken of het magisch is of niet, dat moet vanzelfsprekend zijn en daarom ook simpel. 

Het idee is dan ook wat men de beste techniek gebruikt voor het effect en niet per se de makkelijkste techniek, het gebruiken van een makkelijke techniek kan de externe wereld van het effect[1] (hoe het er uit ziet) enorm compliceren.

Het eerste deel van het boek gaat over technieken en ondanks dat alles in dit boek goed is, heb 3 technieken gepakt die er voor mij het meeste uitsprongen.

  1. The Top Change. (Four Methods):

LePaul beschrijft 4 manieren van het doen van een top change, het interessante is dat LePaul ook een motivatie geeft voor het doen van elke “change” en dat elke “change” weer unieke toepassingen heeft.
Zo is er 1 change waar de kaart veranderd wordt op het punt waar de goochelaar de kaart naar zich toe draait om ernaar te kijken. Door de constructie van de techniek verdwijnt de actie compleet in wat je doet en daardoor lijkt het alsof er “niks” gebeurt. Dit is het beste hoofdstuk over top-changes die ik ooit in een goochel boek heb gevonden, dit hoofdstuk is de prijs van het boek al waard.

  • The Diagonal Left-Hand Pam (improved):

    Dit is LePaul zijn uitvoering van een oude klassieke techniek van Erdnase[2].
    In LePaul zijn versie wordt de kaart direct in je palm geleverd. LePaul zijn techniek is iets sneller dan die van Erdnase maar er is een ander moment waarop je afleiding moet gebruiken voor deze techniek. Het is niet per se beter dan Erdnase zijn DPS maar het is wel een goede toevoeging aan iedere goochelaars arsenaal aan technieken.
  • An Automatic Jog Control:
    In mijn mening is dit één van de beste “card control” die er is. Het is simpel lijkt heel erg onschuldig en de toeschouwer doet zelf de kaart 100% terug in het pak kaarten. Ondanks dat de toeschouwer de kaart terug doet heeft de goochelaar 100% controle over de kaart.


Na de technieken in het boek komt een hoofdstuk over LePaul zijn goochel filosofie “Simplicity-The Key To Good Magic”. Dit is een must read voor iedere goochelaar.

Hierna komt het 2e gedeelte van het boek en hier staan een groot aantal zeer magische routines in. Omdat dit ook weert te veel is om in 1 blog te beschrijven heb ik 3 routines gepakt die er voor mij uitsprongen:

  1. The One-Eyed Jack:

    Dit is een hele schone manier om een “card transposition” te doen zonder dubbelen kaarten.
    Het geniale is dat het lijkt alsof er helemaal niks gebeurt.
  2. A Paradox of Pairs:

    Dit effect is een do as I do met 1 pak kaarten, jij voorspeelt welke kaart de toeschouwer als volgend gaat pakken en het kan gedaan worden met 1 kaart maar ook met een groep van 6 kaarten, of 20, of 40. Het aantal kaarten maakt niet uit, hoeveel jij dan ook wilt, je hebt het 100% goed.
  3. Aces-up!:

    Dit is tot op de dag van vandaag mijn favoriete 4 azen truc, het is direct, simpel en zeer magisch. 4 azen worden op de tafel gelegd en ze penetreren 1 voor 1 het complete pak kaarten. Het effect wordt heel makkelijk begrepen door de toeschouwer en is zeer vermakelijk om naar te kijken.

Dit was het boek voor deze week, ik hoop dat jullie het boek vinden of als je hem al hebt hem weer oppakt en weer gaat lezen.

-Rico Weeland


[1] Ascanio, A. 1969. Magic OF Ascanio Vol. 1 0 The Structural Conception of Magic

[2] Erdnase., S, W. (1904) The Expert at the Card Table.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.